Vem är han egentligen,

den där Ulf Ivar Nilsson?

Jo, jag är född i Bollnäs 1946 och har – med en del längre eller kortare avbrott – bott i Gävle sedan 1963. Är gift med Kristina Svedell sedan maj 2020. Har två vuxna barn, Ulrika och Fredrik och tre barnbarn.

Tecknare
På våren 1966 gick jag in på Arbetarbladets redaktion i Gävle  - 19 år gammal - och sålde mina första skämtteckningar. Tror jag fick femton kronor styck.
Sedan dess har mina gubbar dykt upp i de mest skilda sammanhang. Från högerns Svenska Dagbladet till kommunistiska Norrskensflamman, från slippriga Fib-Aktuellt till fromma Kyrkans Tidning. Jag har också illustrerat rapporter från Statistisk
a Centralbyrån och en del sagoböcker.
En teckning i veckan brukar det bli där jag blandar satiriska kommentarer med finurliga funderingar och lättsamma lustigheter.
Under större delen av 1980-talet hade jag en egen seriefigur.   Han hette Fabian och publicerades i Arbetarbladet. Seriefigur förresten – ofta fick han nöja sig med en ruta, men det var samma gubbe, vecka efter vecka.

 
Mina originalteckningar har också visats i olika sammanhang – på utställningar i Montreal och Tierp, Tokyo och Bollnäs. 1986 ställde jag ut på Länsmuseet i Gävle  och under våren 2016 hade jag en stor jubileumsutställning på Kulturhuset (Gamla fängelset) i Gävle. Just nu turnerar jag runt på bibliotek över hela Sverige med en utställning jag kallar "Vi och dom". Där sätter jag tuschpennan i alla som förespråkar rasism och andra dumheter. 
 
Journalist
Jag satt och vantrivdes på olika kontor innan jag började skriva åt ett par lokaltidningar hemma i Gävle. I februari 1975 blev jag journalist på riktigt då jag fick jobb på den lilla centertidningen Skaraborgsbygden i Skara.
Några månader senare kom jag till Arbetarbladets lokalredaktion i Tierp och efter en sväng i Sandviken hamnade jag 1979 på redaktionen i Gävle. Jag började tidigt intressera mig för det som kallades undersökande journalistik. Grävde fram en hel del obekväma fakta om politiker och andra, hängde ut traktens ekobrottslingar med namn och bild och gjorde långa listor på folk och företag som inte ville betala skatt.
Efter några år som redaktör för veckobilagan AB-Lördag flyttade jag 1989 till tidningen Z i Stockholm. Den ägdes av stormrike Jan Stenbeck och ansågs vara nyskapande med sin blandning av seriösa reportage och respektlösa larvigheter.
Där slutade jag 1992 och startade samtidigt det mediaföretag som idag heter Ulf Ivar Nilsson AB. 
 
Författare
Som bokskrivare rör jag mig i två världar. Eller tre.
I stort sett varje år ger jag ut en bok med sanna berättelser och skrönor från Gävle och Gästrikland. På Bonnierförlaget Semic har jag dessutom gett ut flera böcker med roliga och förbryllande fakta, men det var ett tag sedan nu. Tre av dessa har översatts till danska, norska och finska.
En lista över alla mina böcker hittar du under fliken Böcker.
 
Föredragshållare
Jag åker ofta ut till föreningar och företag och berättar om Gävles eller Gästriklands historia och om de händelser och människor jag skriver om. Ofta bygger jag upp föredraget kring min senaste bok, men jag skräddarsyr också mina framträdanden efter kundernas önskemål.
Är ni intresserade av ett besök kan ni gå in på fliken KONTAKT/ORDER här ovan och skriva några rader.
 
Bokförläggare
För några år sedan återuppväckte jag ett avsomnat bokförlag med säte i Gävle. Läs mer om det under fliken SKRIVRIT.

Övrigt

2009 tilldelades jag Landstinget Gävleborgs kulturpris med följande motivering:
"Ulf Ivar Nilsson, född i Bollnäs och under många år medarbetare i Arbetarbladet i Gävle, har under flera decennier inspirerat människor att ta del av Gävles och Gästriklands rika kulturarv. I sina hittills nio böcker om våra trakter lyfter han på sitt personliga sätt fram fängslande händelser och människoöden. Dessutom har han i drygt fyrtio år lockat till skratt och eftetanke med sina humoristiska och samhällskritiska teckningar, som publiceras i tidningar över hela landet och i en lång rad böcker. Landstinget Gävleborg vill med kulturpriset hedra Ulf Ivar Nilsson för hans engagerade insatser på kulturområdet." 
 
Porträttet av mig på den här sidan är taget av Gävlefotografen Gun Wigh i februari 2013.